Van aardappelboer naar energieleverancier

23/7/2018

Van aardappelboer naar energieleverancier

Jos Koeckhoven uit Hoofddorp was ooit aardappelboer. Hij plaatste 1400 zonnepanelen op zijn dak en levert nu stroom aan de inwoners van de gemeente Haarlemmermeer.


Jaren geleden zag ondernemer Jos Koeckhoven uit Hoofddorp de veranderingen rondom zijn bedrijf eraan komen. Mede vanwege de activiteiten op en rondom Schiphol werd het tijd om andere zaken op te pakken. Dus stopte hij met het telen van aardappels, hoe mooi dat ook was. De vraag was: wat nu?


In de vrijgekomen bedrijfsgebouwen aan de IJweg 923 startte hij een opslag- en verhuurbedrijf. Maar hij wilde ook graag bijdragen aan een beter milieu. Hij besloot over te stappen op ledverlichting. Alle verlichting is vervangen en nu is nog maar de helft van het aantal lampen nodig.


Zonnepanelen

Maar dat vond Jos Koeckhoven niet voldoende. Hij liet uitrekenen dat er circa 1.400 zonnepanelen op zijn dak pasten. Het dak meet in totaal zo’n 4.500 m2, dat is bijna een voetbalveld. Intussen liggen de panelen er een paar maanden op en wordt 400.000 kWh zonnestroom opgewekt. Dit kan Koeckhoven niet allemaal zelf opgebruiken. Hij nam daarom contact op met Tegenstroom, het eigen energiebedrijf van de gemeente Haarlemmermeer. En zo komt het dat 100 Haarlemmermeerse gezinnen nu stroom krijgen van eigen bodem. En dat is nog maar het begin, want het is de bedoeling dat Haarlemmermeer steeds meer energieleverend wordt.


'Stroom van Jos'

Elke inwoner die dat wil, kan zich aanmelden voor ‘Stroom van Jos’. Het gemeentelijke energiebedrijf Tegenstroom neemt de stroom af. Stap je over naar Tegenstroom, dan krijg je dus puur Haarlemmermeerse stroom.


Bron: Gemeente Haarlemmermeer

Klik hier om het hele interview met Jos Koeckhoven te lezen