AC-spanning te hoog: wat te doen?

10/5/2022

AC-spanning te hoog: wat te doen?

De laatste weken krijgen we veel meldingen van klanten waarbij de omvormer een storing aangeeft in verband met een te hoge AC-spanning. Dit heeft te maken met spanningsproblemen op het netwerk. Op zonnige dagen kan hierdoor de omvormer automatisch uitschakelen.

Met uw zon-pv installatie wekt u stroom op die u veelal zelf weer verbruikt binnen uw bedrijf. Het teveel aan stroom levert u terug aan het net. Als er in uw directe omgeving veel zon-pv installaties zijn, wordt er op een zonnige dag veel stroom opgewekt. Als er op dat moment weinig stroom wordt verbruikt, kunnen spanningsproblemen optreden. De omvormer wil dan (te) veel stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet, waardoor de netspanning oploopt. Wanneer de spanning te hoog wordt, schakelt de omvormer zichzelf uit. Om storingen of beschadiging te voorkomen, leveren uw zonnepanelen vanaf dat moment geen elektriciteit meer terug aan het net.

Is de spanningskwaliteit weer in orde? Dan schakelt de omvormer zich meestal automatisch weer in. Dit kunt u zelf checken in de monitoring-app van de omvormer.

Melden bij uw netbeheerder
De oorzaak van een te hoge AC-spanning ligt dus in de meeste gevallen bij de netwerkbeheerder. Het is daarom belangrijk dat u hiervan melding maakt bij uw eigen netwerkbeheerder. Check op de website hoe u deze melding kunt doorgeven; in sommige gevallen wordt een telefoonnummer vermeld, maar veelal wordt gevraagd de melding online door te geven.

Houd hierbij de volgende gegevens paraat:

  • De totale omvang van uw zon-pv installatie in Wattpiek
  • De landinstelling van uw omvormer

Uw netbeheerder kan u hier verder mee helpen.