Suntech failliet

21/3/2013

Suntech failliet

 

De grootste producent van zonnepanelen ter wereld, het Chinese Suntech is failliet.

Het bericht komt enkele dagen nadat bekend werd dat Suntech een obligatielening van $ 541 mln (€ 419 mln) die zou vervallen op 15 maart niet kan terug betalen. Suntech heeft nog tevergeefs geprobeerd uitstel van betaling te krijgen.

Het faillissement van Suntech is een van de grootste debacles van een Chinees bedrijf met een Amerikaanse beursnotering. Financiële experts verklaren dat er “in China nog nooit een publiek genoteerd bedrijf failliet is gegaan, sinds de Chinese centrale bank de markt begon te reguleren aan het eind van de jaren negentig. Dit is dus een unieke zaak.”

Zwaar weer voor Chinese producenten

Suntech was in 2011 de grootste zonnepaneelfabrikant ter wereld en biedt werkgelegenheid aan duizenden mensen. In dat topjaar kampte het bedrijf al met een schuldenlast van  $2 mrd (€1775 mln). In 2012 maakte Suntech een verlies van $100 mln per kwartaal. Het aandeel Suntech kelderde in de afgelopen vijf jaar met circa 90 procent. De handel is inmiddels stilgelegd.

Suntech is niet de enige Chinese fabrikant van zonnepanelen die het moeilijk heeft. Ook het Chinese LDK verkocht reeds 20 % van haar aandelen tegen aan Heng Rui Yin Energy, een Chinees overheidsbedrijf. Hun schuld nam hiermee met 3% af.

Het bedrijf Chaorl Solar kon onlangs nog maar ternauwernood aan een faillissement ontsnappen. De Chinese overheid schoot met $61 mln (€47 mln) te hulp.

Fataal

De Europese Unie heeft enkele weken geleden al maatregelen genomen om te goedkope Chinese zonnepanelen te weren, omdat de indruk bestond dat door hulp van de Chinese overheid de prijs van Chinese zonnepanelen kunstmatig laag werd gehouden. Dat leidde tot een groot aantal faillissementen van vooral Duitse, maar ook Nederlandse producenten van zonnepanelen. Die tactiek wordt Chinese bedrijven nu ook zelf fataal.

Multinationals

Omdat de hele Solarbranche beheerst wordt door subsidies en overheden is de industrie in feite gebouwd op drijfzand.

De riante produktgaranties die afgegeven worden zijn eigenlijk weinig waard.  Agro NRG heeft in 2009 al besloten alleen zaken te doen met technologie multinationals als SHARP, LG, Bosch , Fronius die voor hun bedrijfsvoering breder georiënteerd zijn dan alleen de Solarbranche hopende hiermee een toekomstig debacle te voorkomen.