Nieuws

Nieuws over zonnepanelen en zonne-energie


Schoonmaakservice zonnepanelen Agro-NRG

Terug naar overzichtAfbeelding

De eerste aangelegde zonne-energie installaties van Agro-NRG liggen al weer ca. 5 jaar op de daken met zeer mooie opbrengsten. Toch zien we na het verloop van de jaren vervuiling toenemen op de systemen waardoor een rendementsverlies ontstaat tussen de 3% en maar liefst 20% in een extreme situatie. De mate van vervuiling is afhankelijk van de dakhelling, omgevingsstof, ventilatiesystemen in de stal, type nok enzovoorts. Gemiddeld genomen betrof de vervuiling 7% na een viertal jaren.

In 2012 heeft Agro-NRG een speciaal reinigingssysteem aangeschaft om als extra dienst het schoonmaken van systemen aan te bieden. Een speciaal systeem is benodigd omdat het reinigen van panelen met onthard water (<3D) of osmosewater moet gebeuren en waarbij toevoeging van weekmakers niet is toegestaan. Hiernaast heeft dit systeem speciale borstels om krassen op het glas te voorkomen. Het wordt zodoende ontraden om het systeem zelf schoon te maken wanneer met niet over een dergelijk systeem beschikt. Hiernaast zijn de risico’s op ongelukken groot wanneer men zonder valbeveiliging het dak op gaat.


Voorbeeldsituatie:

Een systeem van 30.000 Wp met een oppervlakte van ca. 206 m2 wekt normaliter gesproken 27.000 kWh op per jaar (90%). Bij gemiddelde vervuiling na ca. 4 jaar van 7% rendementsverlies neemt deze opwekking af met ca. 2.000 kWh, bij een vervuiling van 20% is dit een afname van 6.000 kWh. De gemiddelde besparing over dit gedeelte van de installatie is bij een agrarische bedrijf ca. 18 eurocent per kWh. Dit betekend, dat u bij een vervuiling met een rendementsverlies van 7% een besparing van € 360,- per jaar misloopt en bij een rendementsverlies van 20% door vervuiling een besparing van  € 1.080,- per jaar.

De kosten voor het reinigen van een dergelijk systeem wegen zeker op tegen de rendementsverliezen wanneer niet wordt gereinigd, doorgaans zijn deze kosten binnen een half jaar al terugverdiend.

Informeer bij ons naar de mogelijkheden van reiniging van uw zon-pv systeem en de bijbehorende kosten. Hiernaast is het ook een mogelijkheid om de reiniging van de panelen te combineren met het afsluiten van onderhoudscontract voor uw zon-pv systeem. Bij een dergelijk onderhoudscontract wordt uw installatie geïnspecteerd op kabelbreuken, check naar de bevestigingssystemen, schoonmaken van de omvormers en het doormeten van de bekabelingen en de omvormers.

Privacy verklaring