Nieuws

Nieuws over zonnepanelen en zonne-energie


Cadmium in zonnepanelen

Terug naar overzichtAfbeelding

Bij Agro-NRG zijn alle zonnepanelen vrij van Cadmium, maar vaak hoor je dat er giftige stoffen (Cadmium) in zonnepanelen zitten. Dat zullen we hier proberen duidelijk te maken. Daarvoor is wel een beetje basiskennis vereist.

Soorten zonnepanelen:
In de meeste zonnepanelen wordt kristallijn silicum verwerkt. Bij dit type paneel kan weer onderscheid worden gemaakt tussen monokristallijn, polykristallijn en amorf silicum

Monokristallijn zonnepanelen: Te herkennen aan de zwarte kleur (kleine vakken met afgeronde hoeken), deze panelen hebben een hoog rendement.

Polykristallijn zonnepanelen: Te herkennen aan de blauwe kleur (grotere vakken), het rendement bij deze panelen ligt iets lager dan monokristallijn.

Amorf silicum zonnepanelen: Te herkennen aan de egale kleur, vaak zwart. Deze panelen hebben een relatief laag rendement waardoor ze goedkoper zijn. Er wordt een andere techniek gebruikt dan bij bovenstaande panelen, er wordt een zeer dunne laag silicum aangebracht, vandaar de naam amorf silicum paneel.

Deze dunne laag kan ook met andere materialen gemaakt worden, vaak onder de verzamelnaam dunne film paneel. Dit is het type paneel waar de giftige stof Cadmium in verwerkt kan worden.

Dunne film paneel: Dunne film is een verzamelnaam voor panelen waarin verschillende materialen zijn verwerkt, waaronder ook de giftige variant met Cadmium valt. Cadmium geeft een hoog rendement maar is zeer giftig en moeilijk af te breken. Oude zonnepanelen met cadmium moeten daarom met voorzorg tot afval verwerkt worden.

Een dunne film paneel (zonder cadmium!) uit ons assortiment is Solar Frontier CIS.

Het Solar Frontier CIS paneel is een dunne film paneel met de stoffen Copper, Indium en Slenium. Hierin is dus geen Cadmium verwerkt. Dit paneel heeft een hoger rendement en presteert ook goed bij weinig licht en bij hogere temperaturen.

Regelgeving schadelijke stoffen:

RoHS
RoHS staat voor ‘Restriction of Hazardous Substances’. Dit is een richtlijn (2011/65/EU) welke is opgesteld om gevaarlijke stoffen in elektronische apparaten te voorkomen. Elk lid van de EU moet hiervoor eigen wetgeving voor hebben. Cadmium is een stof die in deze richtlijn voorkomt en verboden is in Nederland. In Nederland bestaat het Cadmiumbesluit met verboden die gelden voor Cadmium.

Cadmiumbesluit
In het Cadmiumbesluit staan voorwaarden voor onder andere het invoeren en uitvoeren, het vervaardigen en het verwerken van Cadmium. In het besluit zijn twee verboden opgenomen:

1. het toepassen van cadmium en cadmiumverbindingen als pigment, kleurstof, stabilisator of oppervlaktelaag;
2. het vervaardigen, invoeren, aan een ander ter beschikking stellen of bedrijfsmatig voorhanden hebben van cadmiumhoudende producten.

Cadmiumhoudende lagen in zonnepanelen zijn gelijk aan oppervlaktelagen omdat ze tijdens de vervaardiging van zonnepanelen zich aan het oppervlakte bevinden. Na de productie zitten ze tussen andere lagen, dit heeft echter geen invloed op de definitie van een calciumhoudend product (Wentink, 2001).

Bronnen:
http://www.rvo.nl/onderwerpen/tools/wet-en-regelgeving/eu-wetgeving/specifieke-producteisen/elektronische-apparatuur

C.H.M. Wentink, J.A.M. van Roosmalen, C.J.J. Tool, M.J. de Wild – Scholten, M.C.C. Lafleur Regelgeving ten aanzien van cadmium in zonnepanelen, juli 2001


Privacy verklaring